Glas sprankelt en schittert. Glas kan licht vangen of weerspiegelen. Het kan puur en transparant zijn of intrigerend mat. Met glas en licht zijn ongekende effecten te bereiken!
Glas is veelzijdig en uitdagend. Maar om mensen de vele mogelijkheden te tonen, zul je meer moeten doen dan een goed product leveren.’ Directeur Gert Jan van Dijken van het gelijknamige bedrijf uit Waddinxveen is er stellig van overtuigd dat je juist in moeilijke tijden, een stap verder moet durven gaan. Dat doet het bedrijf met een showroom op de bovenste verdieping van de productielocatie aan de Coenecoop te Waddinxveen.
Van Dijken Glasbeleving toont glas als constructief element en meubel, maar ook als designobject met onder meer een van onderaf aangelichte vloer, volledig geprinte wanden en strakke vitrines. Daarnaast wordt ook de geschiedenis van het bedrijf geëxposeerd. Zeker de moeite waard een kijkje te nemen in de showroom te Waddinxveen. Ook architecten kijken hier hun ogen uit.
Over van Dijken Glas
In 1975 neemt Jaap (Jacob) van Dijken samen met zijn vrouw Wil, Hollandia Glas over. Vanaf dan gaat het bedrijf verder onder de naam Glasindustrie J. van Dijken BV.
Jaap zijn interesses lagen altijd bij vernieuwende vlakglasbewerkingsmachines. Hiervan heeft van Dijken Glas BV vandaag de dag nog veel profijt.
In 1989 verhuist Glasindustrie J. van Dijken. Het was een weelde in plaats van de hokkerige 700m2 tellende productieruimte en 20m2 kantoor. Het pand was gebouwd op groei, maar al na 5 jaar had Jaap de wens de productiehal uit te breiden. Aan de achterzijde van het pand lag nog zo’n 800m2 die bebouwd mocht worden. Helaas heeft hij dit niet meer kunnen verwezenlijken.
Met een bijzondere showroom, originele projecten, een grootschalige glasbewerkingsfabriek en vooral heel veel passie voor glas zet Gert Jan van Dijken de gedrevenheid van Jaap nog dagelijks voort in Waddinxveen.
Techniek
Van Dijken maakt gebruik van verschillende technieken voor het verwerken en bewerken van glas. Een combinatie van moderne technieken zorgt ervoor dat ze in staat zijn unieke panelen te produceren. Ze willen alles weten over de toepassingsmogelijkheden, bewerkingen en behandelingen, combinaties met andere materialen en effecten van licht. Van Dijken vindt oplossingen en voert deze uit.
‘Wij zorgen voor het WOW effect bij onze klanten’, aldus Gert Jan.
Erg bijzonder is het ‘geprinte’ glas. Hiervoor wordt er een coating tussen het glas aangebracht. Door middel van verhitting trekt de speciale inkt die op een transferpapier is aangebracht in het glas. Deze techniek heet sublimeren. Door deze techniek kunnen deuren of bijvoorbeeld volledige wanden naar eigen smaak worden gemaakt en heeft u een uniek stuk in uw huis. Deze techniek is ook zeer geschikt voor buitenprojecten, Door een speciaal aangebracht folie op de print kan het alle weersomstandigheden aan.
Ook voor kunstprojecten kunt u glas inzetten waardoor er een unieke uitstraling wordt gecreëerd en u een bijzondere eye-catcher in uw huis kunt hangen.
Projecten
Niets is te gek! Bijzondere en bekende projecten van Van Dijken zijn onder andere, Las Palmas Rotterdam en Littie V Rotterdam. Hiervoor zijn glazen scheidingswanden gemaakt en geplaatst op het terras. Tussen het glas zijn afbeeldingen aangebracht die elk een eigen verhaal vertellen maar samen één geheel vormen.
Ook particulieren kunnen op vele vlakken bediend worden. Dit komt tot uiting in badkamers en keukens maar ook voor buiten en in de tuin worden er projecten bedacht en gemaakt. Out of the box denken is zeker van toepassing!
Wellicht denkt u dat glas breekbaar is en het dus risicovol is om glas in uw interieur aan te brengen, hier hoeft u echter niet bang voor te zijn. Door de technieken en verschillende diktes is het een zeer goed materiaal wat duurzaam is en daarbij uitstekend bruikbaar. Er is zelfs een longboard (skateboard) ontwikkeld van glas. De zoon van Gert Jan kwam met dit idee en samen zijn zij gaan bedenken en gaan werken aan de uitvoering van dit project. Het is goed mogelijk dat dit project bekend klinkt, het is uitgebreid in het nieuws geweest. Het unieke van het board is uiteraard dat het van glas is maar je ook de ondergrond ziet waar je overheen rijdt. Een nieuwe beleving aan de sport kunnen we wel stellen. Tevens is het board erg sterk en heeft het een uitstekende draagkracht.
Een bijzonder, lopend project is het verwerken van bijzondere steensoorten, bijvoorbeeld Onyx in glas. Deze steensoort is van zichzelf erg breekbaar maar door dit steen in detail te fotograferen en vervolgens tussen glas te zetten krijg je een heel natuurlijke uitstraling. Om dit project van de grond te krijgen is Gert Jan afgelopen jaar drie dagen naar een natuursteenhandelaar in Duitsland geweest. Hier heeft hij zijn ogen goed de kost gegeven en samen met een fotograaf diverse detailfoto’s geschoten.
De Onyx Steen is erg kostbaar en op deze manier kan het natuurlijke product toch gepromoot worden. Door de afbeeldingen digitaal te manipuleren kunnen de kleuren aangepast worden. ‘De Onyx steen is zo bijzonder dat ik mij afvroeg wat voor drugs god gebruikte toen hij deze steen maakte,’ aldus Gert Jan.